Alle blogjes

Verschutting

De oudste hond en ik waren zaterdag alleen thuis. Vrouw en de teefjes waren de hele dag aan het trainen. Het was lekker fris weer bij een stralend zonnetje. Tijd voor een lange wandeling door de wijk, dacht ik, toen ik weer eens mijn zaterdagmiddag hangmoment op de bank nog maar net was begonnen. In rustig tempo, dan blijft het leuk voor zowel baas als (tr)ouwe viervoeter. Schoenen aan en riem om en naar buiten.


We wonen sinds november in de Bouwmeesterbuurt in Almere Buiten. Een aandachtswijk, maar voor wie het zien wil heeft de wijk allerlei leuke dingen.  Er is van alles te zien en te doen. Dat begint al met al die mozaïektegels die je door de wijk heen ziet liggen. In het Polderpark blijkt er een kinderboerderij te zijn, een hangplek, maar ook een vlindertuin. Dat laatste wist ik wel, maar nu weet ik ook waar die is. Terug de wijk zie ik een plantsoen met wilgenbomen met blauwe bankjes.

“Wat nou aandachtswijk?”,vraag ik me hardop af. Maar ik weet ook wel dat je echte ellende vaak niet ziet tijdens een wandelingetje. Die vindt plaats achter de voordeur. Overlast neem je wel waar, maar het zal aan mijn wat norse naturelletje liggen dat ik op straat nog nooit ben lastig gevallen. Ik bof toch maar met die chagrijnige rotkop van me… Maar qua leefomgeving vind ik mijn wijk charmant. Niet alles staat recht of is optimaal onderhouden. Er wordt geleefd. Er wordt overleefd.

Via het Van Eesterenplein loop ik over de EF van den Banweg terug naar huis. Er valt me ineens iets op. Alle voortuinen zijn opgeknapt. Echt allemaal. En wat ik zo leuk vind: iedereen heeft dat op naar eigen inzicht gedaan. De hond heeft het na een uur lopen wel gehad en stemt in met het lagere looptempo zodat ik alles even rustig kan bekijken. Over smaak valt te twisten, maar ieder huis heeft een opnieuw aangelegde tuin. Gietijzeren hekje, terras met vijverpartij, beelden en bankjes trekken voorbij.  Aan het eind ga ik de hoek om. De EF van den Banweg gaat daar verder en daar wonen wij.

Net voordat we dat doen voel ik de schaamte al een beetje opkomen. Want ik weet dat ook bij ons in de straat alle tuinen aangepakt zijn. De originele witte schuttingen zijn allemaal vervangen door iets uit deze tijd. Op eentje na dan…. In huis is alles verbouwd en op orde, maar de De Katjes zijn nog niet toegekomen aan de tuin. De schutting is een verschutting, maar we beloven plechtig: dit voorjaar liggen álle tuinen aan de EF van den Banweg er keurig bij!