Alle blogjes

Goede Buren Gezocht

Op een woeste  donderdagavond ben ik in een feesttent in het Homeruskwartier in Almere Poort. Ik ben op een bijeenkomst van Goede Buren Gezocht. Klik hier voor de organisatorische details. De regen komt met bakken uit de hemel, het stormt, de tent klappert als een waanzinnige. En ik sta binnen met mijn armen te zwaaien en ik zing mee met de andere aanwezigen. Tja, daar had ik geen rekening mee gehouden toen ik iets in de politiek ging doen.

Er is weer een prijsvraag gaande in Poort. Dit project dingt mee op veldje L. Toen ik de naam van deze inzending leek het me een beetje jaren 50-gedoe. Een wijkje met mensen die goede buur zijn en geen verre vriend. Gezellige kneuterigheid met gelijkgestemden. Maar dit project gaat over iets anders.

In deze buurt willen mensen wonen die in hun omgeving een gehandicapte hebben. Dat kan variëren van een mank been tot aan meervoudig gehandicapt. De sfeer in de tent is goed. De avond zit goed in elkaar. Er wordt een film vertoond waarin een toekomstige bewoner met een geestelijke uitdaging aangeeft dat hij uit zijn isolement wil, dat hij nuttig wil zijn voor anderen, maar ook dat als hij hulp nodig heeft dat die onder handbereik is.

Verder  legt de architect uit hoe het project er voor staat: er is een aantal hofjes met rijtjeshuizen, twee onder een kappers en vrijstaande huizen, 2 flats. Iemand vraagt of er ook een gemeenschappelijke ruimte is. Tja die moet wel betaald worden, maar het zou in een van de flatgebouwen kunnen.

Ik heb veel van dit soort presentaties gezien en eigenlijk is er weinig verschil. Huisjes, tuinen, parkeren en zichtlijnen. Gesneden koek. Maar deze mensen hebben iets wat hen bindt: de mantelzorg. Deze mensen zoeken elkaar op omdat ze kunnen rekenen op begrip van de buurt, omdat ze samen  kunnen werken als dat nodig is en privacy hebben als ze dat willen. Dat geeft de gehandicapte meer vrijheid, en de verzorgers meer rust.

Over twee weken moet het voorstel ingeleverd worden. Ik denk dat dit een heel goed project is. Een bijzonder project waarvan je echt hoopt dat het niet ten onder gaat in de prijsvraag. Hoezeer je het de andere inzendingen ook gunt. Mochten ze niet winnen dan zou het fantastisch zijn als het elders gerealiseerd kan worden. Eigenlijk reken ik er een beetje op dat dit dan ook gebeurt. Waarom? Waarom niet!

O ja. Er werd dus gezongen. “Oh Oh Oh Oooooh. Voor iedere buur, een goede buur.. “En dat is op video vast gelegd en komt in de presentatie. Mocht u iemand zien die probeert zich te verschuilen voor de  camera …