Alle blogjes

Geen verkiezingswinkel op het Belfort!

De verkiezingen komen er aan. De griffie is al een poosje bezig die voor te bereiden. Zo komt er een site met alle partijen en kandidaten, kunt u stellingen invullen bij 2 kieswijzers en meer van die dingen. Ook zijn er campagnes geweest om je als kandidaatsraadslid te melden en partijen konden een cursus doen om de juiste kandidaten op de lijst zetten. Het een en ander geschiedt in het kader van de opkomstbevordering: meer Almeerders dan de vorige keer moeten stemmen.

 En dat is prima. Goede kandidaten zijn nooit weg en inwoners moeten kunnen weten op wie ze kunnen stemmen en met een kieswijzer of kieskompas is er een indicatie op welke partij te stemmen. Met dank aan de medewerkers hieraan zou ik zeggen dat het hier bij blijft.  Maar nu is er blijkbaar iemand geweest met een idee om met alle partijen in een leeg winkelpandje gaan staan. Een verkiezingswinkel.

Men is gaan bellen en een ontwikkelaar stelt nu blijkbaar het pandje van de Ark aan het Belfort in het Stadshart (sorry, heel hip ongetwijfeld, maar ik kan er niet aan wennen: in CityMall 036) beschikbaar. De Ark is namelijk net failliet gegaan, we boffen. Afijn: De ontwikkelaar  rekent alleen de verbruikslasten. Ik zie de voor-wat-hoort-wat-aanvraag na de verkiezingen wel tegemoet, denk ik dan maar, want na deze gunst zijn we vriendjes… Dat terzijde want de vraag is natuurlijk waar die winkel eigenlijk voor nodig is?

Ik lees in een mailtje (tussen haakjes is mijn tekst): “…als uitvalsbasis voor campagneteams (waarom?), ontmoetingsplaats met kiezers (oh, de kiezer komt naar óns!), debatcentrum (iedere donderdag in de raadszaal en binnenkort in allerlei zaaltjes waar alles al is, bar, parkeren, geluidinstallatie) , callcentrum om kiezers te bellen (ach, ach, iemand heeft teveel Obama gekeken, maar meldt u zich voor de zekerheid aan bij het Bel-me-niet-registerer), actiecentrum(..?), presentatie van Kieskompas (onnodig), etc.etc. (enz. enz.)”

Nou is Leefbaar Almere niet te beroerd om in de raad samen te werken, maar in de verkiezingstijd is het ieder voor zich. Ophouden dus met dit soort onzalige gedoe. Partijen moeten zelf in staat zijn om de kiezer te bereiken. Daar is de griffie niet voor. We hoeven niet met z’n allen gezellig bezig te gaan en quasi-bereikbaar te zijn. Als partijen, of een paar partijen dit willen moeten ze het zelf regelen en zich  daarvoor inspannen en zelf afrekenen En u bent toch niet achterlijk? U weet ons te vinden op websites, op straat, in de krant, op radio en televisie en… in dat  hele grote politieke warenhuis aan het Stadhuisplein op nummer 1: het stadhuis van Almere. Maar die zal in verkiezingstijd wel CityHall 036 gaan heten.