Alle blogjes

Almere Principles voor Henk en Ingrid

De Almere priciples zijn 7 uitgangspunten ter inspiratie voor de groei van de stad. Het zijn geen afspraken. De partij van Henk en Ingrid vindt het allemaal gedoe. Kost geld en is een linkse hobby. Goed, het is wellicht wat ronkend en bijna religieus opgeschreven. Vandaar dat ik even de moeite heb genomen voor “De Almere Principles voor Henk en Ingrid”. Ter vermaak, wellicht ter lering… 

 

Waarom deze principes?

Almere bestaat zo’n 35 jaar en zal in de komende 20 jaar sterk groeien. Hoe precies weet niemand. Daarom zijn er 7 uitgangspunten bedacht. Dan heb je iets om aan vast te houden. Iets om voor of tegen te zijn.

 

 

1. Koester diversiteit

     > Henk en Ingrid zijn niet de enigen op deze wereld.

 

Henk en Ingrid zijn best in staat om een beetje rekening te houden met hun buren Fatima en Mohammed op nummer 7, met Kees en Ruud op nummer 11 en met de rest van de straat. Andersom mag dat ook worden verwacht.

 

 

2 Verbind plaats en context

   > Almere wordt geen buitenwijk van Amsterdam en ook geen boerendorp.

Almere blijft een zelfstandige stad gelegen tussen de randstad en het platteland. Henk en Ingrid wonen daar graag, maar hebben liever niet dat er tegen onze stad aan bemoeid wordt. De kunst is om van onze ligging te profiteren. We komen op voor onze eigen belangen door samen te werken met anderen.

 

 

3 Combineer stad en natuur

   > De stad zomaar volbouwen is geen optie.

Henk en Ingrid vinden water, groen en dieren om zich heen leuk. Toen Duurzaamheid nog geen linkse hobby was genoten Henk en Ingrid van de ruimte en natuur in en om Almere. Dat doen ze eigenlijk nog steeds. En dat moet zo blijven, hoe groot de stad ook wordt..  

 

 

4 Anticipeer op verandering

  > Soms zit het mee, soms zit het tegen.

 

Als het even tegenzit kan je iedereen de schuld geven of roepen dat het niet zo is. Als je wilt dat veranderingen ook verbeteringen zijn zul je er zelf iets aan moeten doen. Dan kom je met ideeën. Anders beslissen anderen over je. En daar houden Henk en Ingrid niet van.

 

 

5 Blijf innoveren

  > De wereld van Wesley en Precilla ziet er anders uit

 

De wereld van Henk en Ingrid ziet er anders uit dan toen ze nog op school zaten. En wat hun kinderen vandaag leren is overmorgen al weer anders. Altijd voorop lopen hoeft niet. Je moet wel bijblijven, anders ziet de toekomst van Wesley en Precilla er niet goed uit.

 

 6 Ontwerp gezonde systemen

   > Henk en Ingrid hoeven niet in de rotzooi te zitten.

 

Henk en Ingrid kennen de verhalen van vroeger toen het leven zwaar was. Hoe vies het was in de fabriek, dat de Hoge Heren maar van alles uit de schoorsteen lieten gaan. De rotzooi op straat. Met gezondheid was niemand bezig. Nu weet men beter. Met een beetje moeite en nadenken hoeft dat niet meer. 

 

7 Mensen maken de stad

   > Henk en Ingrid mogen het zeggen

Als Henk en Ingrid een idee hebben moet de gemeente daar voor open staan, want het kan in Almere. Toch..? Dat betekent niet dat alle plannen zomaar doorgaan, maar de gemeente zal proberen met zo weinig mogelijk regeltjes zoveel mogelijk voor Henk en Ingrid klaar te staan bij het waarmaken van hun dromen.