Alle blogjes

Kitschburg: wonen in een echt vestingstadje

Op 4 december gepubliceerd op www.leefbaaralmere.nl :

Afgelopen maand vroeg het CDA zich af hoe het nou staat met de voortgang van het kasteel langs de A6. Duidelijk werd dat De Ontwikkelaar komt met een voorstel voor huizenbouw omdat die zelfde ontwikkelaar anders zijn investering niet kan terugverdienen. Er is een plan aangeboden aan het college en dat zal de raad een voorstel doen.

Ik ben dan altijd een erg benieuwd naar hoe Smeeman nu ook dit plan er weer doorheen fietst. Want dat er gebouwd gaat worden lijkt me duidelijk. Henk wil het, dan gebeurt het. Maar ik laat me graag verrassen door een standvastige gemeenteraad.

Afijn: eigenlijk zag ik het idee van Van Bemmel met z’n  kasteel wel zitten. Een plek waar je kan vergaderen, trouwen, recreëren. Met tuinen en landerijen waar je kan rondlopen, waar wellicht plek is voor de stadsboer of een manege. Waar je Bourgondisch kan eten en drinken in een vreetschuur. Met kippen op de binnenplaats. Enz , Etc.

Leuk, want iedereen weet  dat het kasteel niet echt is, maar datzelfde geldt voor heel Disneyworld en wat dichterbij voor Bataviastad en die boot daarnaast. Een kasteel dus als attractie. Met kansen op werkgelegenheid, stageplekken, leer/werktrajecten, toerisme. Niks mis mee.

Maar hoe komt die wijk die ons opgedrongen wordt er dan uit te zien? Dat weten we nog niet maar ik fantaseer vast even voor de fanfare uit.

Daar gaat ie:
een woonwijkje dus. Dat kan geen standaardwijkje worden. De raad moet overdonderd worden. Waarschijnlijk worden we geconfronteerd met een ge-wel-di-ge mogelijkheid om Almere weer eens op de kaart te zetten! Niet met gewone huizen, maar in de stijl van het kasteel!! Een nederzetting wordt het of beter: nog een vesting!!! Een stadje als Naarden of  Muiden!!!! Wonen in een “echt” vestingstadje!!!!! En natuurlijk komt De Ontwikkelaar ons tegemoet, ondanks dat de A6 verbreed wordt!!!!!!  Dit dorpje gaat een toeristische trekpleister worden!!!!!! (Applaus)

O ja, en het kasteel wordt natuurlijk afgebouwd. Bijna vergeten…

Maar wie komt er naar een nepstadje kijken als je 7 kilometer verderop het echte werk kan zien. En is zo’n stadje Almeers?

Nee, want wij hebben geen vesting nodig gehad om ons te verdedigen. We hebben de cultuur die daarbij hoort niet in ons. Wij verdedigen ons alleen tegen water en daarvoor hebben we een dijk. Wonen in Nepnaarden of Imitatiemuiden is gewoon te kitscherig voor woorden. Je wilt  toch niet leven in geleende cultuur? In een attractie? Je wilt leven als wie je bent.

En uit ieder  bewonersonderzoek komt keer op keer dat wij Almeerders houden van ruimte en groen. Het originele plan past daar prima bij. Een attractie met veel groen en ruimte.

Dus nog los van de grondprijs, los van alle politieke toestanden die bij dit onderwerp voorbij komen houden we wat mij betreft vast aan het originele idee en komt er geen nieuwe woonwijk bij het kasteel.. Geen Kitschburg rondom Bemmelsteijn.