Alle blogjes

Groene Lente

Het lijkt een trend te zijn: de gemeenteraad gaat zich tegen dingen aan bemoeien waar we eigenlijk niet over gaan. Hadden we pas de A6 op het programma. Dankzij een agendaverzoek van VVD en CU ging het gisteren over het Oostvaarderswold. In het kort is dat een aan te leggen strook groen tussen de Oostvaardersplassen en Zeewolde, waardoor er een “robuuste verbinding” richting de Veluwe ontstaat. De edelhert en de grote grazer zijn hier bij gebaad, bijvoorbeeld in tijd van voedselschaarste. Bij de A6 beslist uiteindelijk Rijkswaterstaat, hier de provincie.  Drie medewerkers gaven afgelopen donderdag een presentatie.

Ik heb nog een beetje Groen Wantrouwen in me dat voorgekomen is uit het aanschouwen van drammende individuen bij het gevalletje A9. Toch woon ik dit soort presentaties graag bij omdat je altijd wel iets oppikt. 

Wat mij vooral aansprak is de gedachte dat deze strook er niet alleen moet komen voor de natuurdoelstellingen, maar dat het ook mogelijkheden biedt voor andere ontwikkelingen. Zo zijn er bij bebouwing van Hout problemen te verwachten bij het verwerken van water. Maar ook is er veel recreatiegebied nodig als we de stad verdubbelen.

Het Groen (natuur) helpt het Rood (bebouwing) En dat is natuurlijk helemaal Cradle-to-Cradle…

Dat er dan een woord valt als “kwaliteit” –voorheen “ambitie” – en dat er waarschijnlijk geld vanuit de gemeente bij moet is even punt twee. Maar de tijd van het niet kunnen discussiëren omdat belangenorganisaties met beide hakken in het groen stonden lijkt voorbij.

We gaan ons er dus tegenaan bemoeien.