Alle blogjes

Almere is niet mooi, Almere is lelijk

En gisteren wist ik het zeker: Almere is lelijk! Of nog niet mooi. Om tot die conclusie te komen had ik geen zielig stukje zure grachtengordelvertoning  in de Volkskrant nodig. Dat levert alleen een subsidieverzoek vanuit Almere Citymarketing op om Het Lelijke Beeld van Almere helemaal ongedaan te maken, maar is verder volkomen onbelangrijk.

Nee, het was een confrontatie met een enorm stukje klein leed dat Almere lelijk maakte. Tijdens onze openbare ledenvergaderingen sprak een vrouw over haar schizofrene zoon die door drugsgebruik nogal lastig was om te handhaven. Enorm gewelddadig. En dan druk ik het in de meest milde vorm uit. Politie regelmatig aan de deur die haar bij moet staan. De hele flikkerse boel, zeg maar.

 

De situatie duurt nu 16 jaar, de man is 36. Zijn moeder is bekaf. Op. Tot op het bot en zichtbaar. De zoon kan namelijk nergens terecht in Almere. Hij gaat van tijdelijke oplossing naar volgend probleem. Ze is doodsbang voor haar zoon, maar het is wel haar zoon, dus… ach, ach, ach, wat een ellende. Onze Vincent van der Velde had over deze toestand al eens een open brief naar PvdA-wethouder Haanstra gestuurd, maar vooralsnog geen antwoord van haar gekregen.

 

Waar moet je met deze zoon in Almere in hemelsnaam naar toe? Hij zal toch niet de enige zijn…  

Deze man moet nodig naar een plek waar hij tegen zichzelf en zijn omgeving beschermd wordt. Naar een woonvorm waar hij zich op zijn gemak voelt en veilig. Waar hij zijn medicijnen krijgt, waar geen drugs zijn en waar hij in een zo normaal mogelijk ritme kan komen. Niet alleen voor hem, maar ook voor zijn moeder en zijn verdere omgeving. En voor de veiligheid op straat.

 

Die plek hebben we dus niet. Ik snap geen moer van de zorg. (anderen in onze fractie gelukkig wel). Maar waar ik met mijn boerenverstand echt niet bij kan is dat er in Almere geen voorzieningen zijn voor deze extreme gevallen. Wel in Hilversum, Wel in Amsterdam. Wel in Vlek-op-de-kaart. Niet in Almere, niet in onze stad. Niet in onze lelijke stad. 

 

Bijeenkomsten waar je geconfronteerd wordt met onderwerpen die je niet behandeld zijn echte eye-openers. Het verdubbelen van de stad is uitdagend en het is geweldig om te mogen meepraten over hoe Almere er in 2030 ongeveer uitziet is boeiend, meestal. Maar het maakt me helemaal niets uit hoe Almere er dan bij ligt, zolang we nu met bijna 185.000 mensen niet in staat blijken voor iedereen een plek te hebben.  

En tot die tijd is Almere … lelijk.