Alle blogjes

Liefde en geluk als basis voor politiek

Vanochtend werd ik wakker op de bank. Het laatste wat ik mij herinner is dat ik mijn vrouw beloofde na “Pauw en Witteman” de honden uit te laten. De televisie stond nog aan en ik hoorde een blije mevrouw babbelen over een nieuwe politieke partij. Sommige televisieprogramma’s herken ik aan het type geluid (beroepsdeformatie denk ik) en dit was onmiskenbaar “Goedemorgen Nederland”.

Te gast  was een astrologe, Lea Manders, die op een bepaalde datum en tijd De Partij voor Mens en Spirit start omdat dan de sterren goed staan. Ik strompel naar de keuken voor koffie. “Alsjeblieft, zeg!”, roep ik tegen de Senseomachine, die spontaan mee begint te koken.

Er zijn twee stromingen die mij erg interesseren: Dingpolitiek en Cradle-to-Cradle (C2C) en die schuren dicht de zelfde begrippen die deze nieuwe partij bezigt. Dingpolitiek stelt dat wat speelt (in het geding is) centraal en gaat voor de oplossing, niet voor bestaande structuren. En over C2C zei ik een jaartje terug dat hiermee de drammerigheid bij het Groene Denken voorbij was, dat de geitenwollen sokken uitgetrokken waren.

Deze stromingen maken het mogelijk om anders na te denken over wonen en werken, energie en milieu, produceren en consumeren. C2C is al redelijk geaccepteerd. Groen en milieu  worden een middel om problemen op te lossen en zelfs geld mee te verdienen en is niet alleen  meer een probleem (of angstbeeld). Van massale Dingpolitiek zal het voorlopig niet komen omdat veel mensen dan hun basis, hun religie, hun partij moeten loslaten.

Ik hoor de astrologe in de woonkamer. Politiek vanuit het hart. De mens weer centraal.. En als het opendeurenfestival nog even doorbabbelt denk je: tja, het is allemaal waar wat ze zegt. Alleen die zweverigheid. Weer politiek op basis van een soort religie. Niet aan mij besteed. Aan de andere kant: waarom zou je geen politiek kunnen bedrijven met geluk of liefde als uitgangspunt..? Afijn: weer iets om over na te denken.

Ineens denk ik aan mijn honden. Waar zijn die eigenlijk? Staan ze bij de voordeur te wachten op hun baasje, die ze zo in de steek had gelaten? Is het huis ondergepiest? Niet echt: voorzichtig sluipend door het huis kwam ik in de slaapkamer. Ze lagen prinsessen -en prinsheerlijk bij mijn vrouw op bed en waren niet wakker te krijgen.