Alle blogjes

De billen van Katja (en die van mij)

Als je iets doet in de politiek, dan ben je iemand, toch? En dan moet jouw boodschap gehoord worden! Nou hobbel ik een jaartje of drie mee en heb het geschopt tot fractieassistent van Leefbaar Almere. Maar de realiteit dwingt mij te zeggen dat mijn bijdrage op wereldschaal nihil is en ook op landelijk niveau onopgemerkt zal blijven. Op lokaal niveau moet ik stevig tekeer voor een bescheiden resultaat. En thuis heb ik niets te vertellen. Afgerond ben ik dus niemand in het bijzonder en toch heb ik een eigen website. Maar wie kijkt daar nou naar...?

Zo eens in de zoveel tijd kijk ik hoe mijn website bekeken wordt. Het is geen betrouwbare meting, maar je kan globaal wat gegevens doorkijken. Zo is te zien dat bijna iedereen uit Nederland komt. Logisch, want binnen Almere kent nauwelijks iemand mij, laat staan buiten Nederland. Via mijn Hyves-pagina  kijkt er regelmatig een oud klasgenootje vanuit Canada en er komt wel eens een verdwaalde uit Azië of elders langs. Toch is er ook een groep onbekenden die geregeld mijn website vindt…

Iemand wees mij eens op het belang van een pakkende titel. “Je zal zien dat dit artikel goed gelezen gaat worden”, zei hij toen hij “De revolutie is begonnen” had gezien. En inderdaad: er was sprake van enige extra aandacht, maar niet overdreven veel meer dan gemiddeld. En internet werkt wellicht toch ietsjes anders. Daar waar een krant het van zijn kop op de voorpagina moet hebben, gaat het bij internet om zoekwoorden.

Zo ben je met  een zinsnede als  “Katja Schuurman naakt” (Sorry mevrouw Römer) in je artikel zeker van een aantal verdwaalde bezoekers die zoeken naar iets totaal anders dan jouw of in dit geval mijn wetenswaardigheden des levens. En mijn website heeft ook zo'n soort zinsnede, blijkt uit de cijfertjes. Ik schreef een artikeltje over het zanggezelschap De Sjonnies, waarin ik melding maakte van een zin uit hun nummer “Hip, lekker zwemmen zonder slip.” Ik kan in mijn gegevens zien waar de lezer naar zoekt. En met enige regelmaat is er gezocht naar “zonder slip”. Extra kijkers dus, maar wat voor zin heeft het…

Helemaal geen zin natuurlijk, maar wel leuk om te zien hoe internet anders werkt dan een papieren krant. Waar in een krant de artikelen de lezer zoeken is het op internet andersom. En ondertussen kan ik mijn ei kwijt op deze pagina’s over dagelijkse en soms politieke dingetjes. Voor wie het tegenkomt geef ik een inkijkje in wat mij bezig houdt. Op deze manier ga ik dus ook met de billen bloot. Zijn de zoekers naar bloot toch op de juiste site terecht gekomen, gelukkig in figuurlijke zin.