Alle blogjes

Tunnelvisie

En weer is de tunnel langs het Naardermeer naar de A9 in het nieuws. Een bouwbedrijf kondigt in een krant aan dat ze wel een tunnel kan bouwen en daar gaat het circus weer. Deze keer het CDA. De Tweede-Kamerfractie van deze partij wenst een onderzoek naar de haalbaarheid.

Een goede verbinding met het Oude Land is één van de voornaamste voorwaarden voor de Schaalsprong van Almere. Ik ben zelf altijd voorstander geweest van de tunnel, om allerlei redenen, maar ik ga niet mee met weer een onderzoek. Want een onderzoek naar de tunnel heeft een sneeuwbaleffect op andere plannen aan weerskanten. Aan onze kant bijvoorbeeld voor de inrichting van de A6. En daar zijn we nou juist bijna uit.

Nieuw onderzoek betekent dus weer vertraging en die hebben we genoeg gehad. Het CDA heeft haar kans gehad met de tunnel in de periode dat ze met VVD en D66 het land regeerde. Trage besluitvorming en een relletje om niets van D66 - waardoor het kabinet een dag of wat voor besluitvorming over dit onderwerp viel - zorgden voor uitstel van de besluiten. Dan hadden we minister Zalm die van alles en nog wat simpelweg van een veto voorzag.

Of er was wel een ander VVD-kopstuk (Hofstra?), dat in verkiezingstijd (en vlak voor zijn afscheid van de politiek) Almere bezocht en ons nog even gauw verraste met weer een ander ideetje: een echte “Golden Gate Bridge” tussen Amsterdam en Almere. En in plaats van onsterfelijk, maakte hij zich belachelijk. De lobby tegen de tunnel deed ondertussen z’n werk en er werd voor een oplossing via de A1 gekozen.

En wat mij betreft houden we ons aan de ideeën zoals die er liggen en gaan we daarmee zo spoedig mogelijk aan de slag. Sterker nog: ik denk dat als dit onderzoek er komt we moeten besluiten dat de Schaalsprong van Almere niet doorgaat. Er is al genoeg met Almere gesold en dan is het mooi geweest.

(ook gepubliceerd op www.leefbaaralmere.nl)