Alle blogjes

Voor mij geen Louis d'Or

Heerlijk eerlijk Heertje is een nieuw televisieprogramma van Raoel Heertje. Daarin gaat hij aan de slag  met alles wat niet echt is bij het maken van televisieprogramma’s. Het programma laat zich moeilijk beschrijven, kijk maar even op de website.  Waar het op neerkomt is dat niemand zichzelf is als waaneer er een camera aangaat. Vanaf dat moment speelt iedereen een rol, desnoods op verzoek. En dan is het al snel een toneelstukje.

Het programma wordt uitgezonden op vrijdagavond, op Nederland 3 dacht ik. Op die avond werkt mijn vrouw en rommel ik wat door het huis of bestudeer ik vanaf de bank het plafond. De televisie functioneert dan als lamp en radio. Ik kijk dus niet echt, maar dit programma heeft me te pakken. Het boeit me omdat ik in mijn politieke hoedanigheid zoveel mogelijk mezelf probeer te zijn. Dat is af en toe lastig, soms voor anderen vervelend en soms sta ik door eigen toedoen gewoon voor schut.

Afijn: op televisie is veel van wat we zien nep. Dat kan ook bijna niet anders omdat er in een programma beperkt tijd is en televisiemakers ongeveer moeten weten welke kant het opgaat. En dus wordt het programma vooraf goed geproduceerd. Er wordt van mensen in beeld verlangt iets op een bepaalde wijze te brengen en de kundigheid van de presentator (m/v) verdoezeld een merkbaar toneelstuk. Ook in de (lokale) politiek wordt toneel gespeeld. Sterker nog: het wordt aangeleerd.

Zo kunnen gemeenteraadsleden en fractieassistenten in Almere meedoen aan een serie workshops die wordt verzorgd door Berenschot. We worden geprofessionaliseerd, heet het. Ik heb een broertje dood aan dit soort bijeenkomsten en smeer ‘m meestal halverwege. Maar laatst deed ik toch weer een dappere poging en ging naar de sessie Effectief in gesprek met de Burger, of zoiets…Tegen beter weten in.

Na een kort verhaal door een ex-Tweede-Kamerlid was het moment daar dat de rollenspellen moesten beginnen.
 Een vrolijke Berenschotter die graag acteur had willen worden was de uitgesproken persoon zijn om “De Burger” te spelen en ik moest met hem in gesprek over iets wat Berenschot had verzonnen en mij niet interesseerde. Het moment van afhaken van deze fractieassistent was daarmee een feit. Toneelspelen kan ik niet. En hoe moeilijk kan je eigenlijk doen over een gesprek met een burger..? Ik ben wie ik ben en dat wou ik maar zo laten. U moet het er even maar mee doen ben ik bang.